kanunadam.
Merhaba sevgili okurlarım. Kanun yararına bozma nedir sorusunu bir çoğumuz kendimize sormuşuzdur. İsmini televizyonlardan yada internet üzerinden sık sık duyduğumuz bu hukuk normu ile ilgili sizlere bugün ki yazımızla bilgi vermeye çalışacağım.
Kanun Yararına Bozma Nedir?
Kanun yararına bozma nedir sorusunun cevabını vermek gerekirse bir dosyanın istinaf yada temyizden geçmeden önce kesinleşmiş kararlarda hukuka aykırı bir durum bulunması halinde bizzat Adalet Bakanlığı tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru diyebiliriz. Hukuka aykırı olması en önemli şart olmakla birlikte bu hususu biraz daha açmak gerekirse hem maddi hemde usul yönünden aykırılıkların birisinin olması yeterlidir. Buradan çıkaracağımız sonuç kanun yararına bozma işleminde en önemli hususun verilen kararda hukuka aykırılık bulunmasıdır. Peki ama hangi kararlarda kanun yararına bozma yoluna gidilebilir. Bu durumu maddeler halinde görelim.
Kanun Yararına Bozma Başvurusu nasıl yapılır
Kanun yararına bozma başvurusunu yapma yetkisi sadece adalet bakanlığında bulunmaktadır. Ne yani sadece adalet bakanlığı başvuracaksa nasıl binlerce dosyanın takibini yapacak bu imkansız bir şey dediğinizi duyar gibi oldum. Merak etmeyin adalet bakanlığına bu konuda biraz yardım edeceğiz. Nasıl mı ?
Cumhuriyet savcısı, sanık, hakim, mahkeme, şikayetçi veya müdahil olarak katılan kişiler kanun yararına bozma taleplerini adalet bakanlığına başvurarak yapabilirler.
Tamam hemen hemen herkes başvuru yapabiliyor ama başvuru yapmadan önce açıkça itirazınızın nedenlerini ve en önemlisi itiraza neden olan hukuka aykırılık hususunu açıkça belirtmelisiniz. Adalet bakanlığı haliyle her başvuruda harekete geçecek değil. Bunun için gerekçeleriniz oldukça somut ve net olması gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı yaptığınız başvuruyu değerlendirir ve bu hususla ilgili yetkisini kullanarak kanun yararında bozma talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına talepte bulunur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise ilgili ceza dairesine talebi göndererek talep ile ilgili nihai kararın verilmesini ister. Aşamalar tam olarak bu şekilde sevgili okurlarım.
Kanun yararına bozma da dosyanın temyiz yada istinafa gidip gitmemesi
Dosyamızla ilgili mahkeme kararına verdi, dosyamız istinafa yada temyize gitmedi. Bu dosya hakkında kanun yararına gitmesinde hiç bir sakınca yoktur. Buna engel bir husus bulunmamaktadır. Hatta istinafa giden ancak temyiz edilmemiş kararlar için dahi kanun yararına bozma yolu açıktır.
Ağır Ceza Mahkemesinin kararları
Ağır ceza mahkemesi infaz hakimliği tarafından verilen cezalara itiraz edilmesi üzerine verdiği kesin nitelikte ki kararın aleyhine de kanun yararına bozmaya gidilebilir. Yani infaz hakimliğinin karara itirazı direk olarak ret etmesi kararın bozulmayacağı anlamına gelmemektedir.
Cumhuriyet Savcısının iddianamenin iadesine itirazı
Cumhuriyet savcısı bir soruşturma yürütmüş ve kovuşturmasına yer olmadığına dair karar verir. Sizde davanızın kapanmasına itiraz için sulh ceza hakimliğine başvurdunuz. Sulh ceza mahkemesi de itirazınızı ret etti. Bu durumda yine kanun yararına bozma yoluna gidilebilir. Bir soruşturma da savcının da gözünden kaçırdığı bazı hususlar elbette olabilir.
İddianamenin reddine dair itirazın ret edilmesi
Evet tekerleme gibi oldu ama biraz açalım. Savcı bir soruşturma hazırladı ve bunu iddianame yazarak hakimliğe gönderdi. Hakimlik ise bir nedenden dolayı iddianameyi tekrar iade etti. Bunun üzerine savcı dosyasının iade edilmesi hususunda tekrar bir itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren mahkeme savcının itirazını uygun görmeyerek ret etti. Bu ret kararı üzerinden kanun yararına bozma kararı verilebilir.
Yetkisizlik kararının kaldırılması kararının reddine itirazın ret edilmesi
Bir dosya hakkında yetkisizlik kararı verildi ve bu karar itiraz edildi yine itiraz kabul görmeyerek ret aldı yine imdada kanun yararına bozma uygulaması giriyor.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları aleyhine de yine kanun yararına bozmaya gidilebilir.
İcra Ceza Mahkemesi kararları
İcra ceza mahkemesi kararları aleyhine kanun yararına bozma yoluna gidilebilir. Bir tek şart ile istinaf yada temyize gidilmemek şartıyla.
Yargılamanın yenilenmesi kararına itirazın retti
Yargılamanın yenilenmesi kararına itiraz ettiniz ancak yerel mahkemeler kesin hükmünde karar verdi ve itirazınızı ret etti. Bu ret kararı ile ilgilide kanun yararına bozma kararı verilebilir.
Hangi Kararlarda Kanun Yararına Bozma Başvurusu Yapılamaz
Kanun yararına bozma işlemi ile ilgili olarak en önemli husus hukuka aykırı bir durumun olması. Yukarda tek tek izah ettiğim hususlarda ortak nokta eminim bir çoğunuzun dikkatinden kaçmamıştır. Kanun yoluna gidilecek tüm hususlarda mahkeme ve hakim kararı bulunmakta. Bu nedenle savcıların verdiği kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile ilgili kanun yararına bozma yoluna gidilemez. Hakimlerin takdir kapsamına giren kararlarda kanun yararına bozma işlemine gidilemez.
Kanun Yararına Bozmada Zamanaşımı
Kanun yaranına bozma da zamanaşımı kavramı yoktur sevgili okurlarım. Yargıtay tarafından kabul gördükten sonra bir sıkıntı olmayacaktır.
Kanun yararına bozma ne kadar sürede sonuçlanır
Bu süreç yukarıda bahsettiğim aşamalardan geçtiği için net bir tarih vermem olanaksızdır. Adalet bakanlığının talebini Yargıtay’ın değerlendirmesi haliyle biraz zaman alacaktır. Bu husus birazda kurumların yoğunluğu ile doğru orantılıdır.
Söz kanun adamda
Kanun yararına bozma aslında hukukun ve adaletin ne kadar hassas gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatmakta. Hakimlerde hata yapabilir elbette bu nedenle böyle bir hak tanınmış bizlere bizde hakkımız olanı sonuna kadar kullanmak zorundayız. Bu hususla ilgili kafanıza takılan her soruyu yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz. Herkese mutlu mesut günler diliyorum.
Merhaba by kanunadam,
Davalı firmaya garanti kapsamı dışında ücretli batarya (pil ) değişimi için tek yetkili teknik servise cihazım gönderdim. Teknik servis tarafından cihazıma yapılan hatalı işlem veya işlemler sonrası basit bir pil değişimi sonrası cihazım çalışmaz bir durumda tarafıma gönderilmiştir. Cihazım teknik servise gitmeden önce cihazım çalışır durumda idi. Teknik serviste cihazım 20 iş gününden (fazla bir süre geçmesine karşın 63 gün) sonra cihazım çalışmaz bir durumda tarafıma gönderilmiştir. Ancak, davalı firma THH’ne yapmış olduğu savunmada ” ürünün kargoda geçen süre içerisinde kalmış olabileceği fiziksel darbeler nedeniyle üründe farklı bir problem olmuş olmasının muhtemel olduğunu ücretsiz onarım yapılabileceğini ” beyan ve kabul etmiştir. Buna rağmen THH firmanın 4 defa hatalı kargo sevk işlemleri ile cihazıma düzenlenen 3 adet iş emrini görmezden gelerek hiçbir hukuki mesnet ve dayanakla izahı mümkün olmayacak bir karar ile dilekçem deki talebime red hükmünde karar vermiştir.
THH’nin aleyhime vermiş olduğu kararı Tüketici Mahkemesine taşıyarak dava açtım. Açtığım davada, Mahkeme dava dosyasına sunduğum delileri göz ardı ederek ve davalının savunmasına dahi gerek duymadan davayı duruşmasız dosya üzerinden değerlendirme ile hüküm kurarak davayı reddetmesi nedeniyle, zarar uğraşım ve mağdur oldum. Mahkeme kararı kesin olduğundan İzah olunan sebepler bağlamında mahkemenin usul ve yasaya aykırı olan bu hükmünün kanun yaranına bozulmasını talep etmek istesem ve Adalet bakanlığı talebimi yerinde görüp . Talebimi Yargıtay’a göndermesi ve Yargıtay tarafından karar kanun yararına bozulsa da bu bozma, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmayacaktır. İfadesi diğer bir ifadeyle mahkeme, kanun yararına bozma kararına karşı hiçbir işlem yapamayacaktır; denilmekte mahkemenin daha önce vermiş olduğu karar hatalı da olsa kesin hüküm niteliğini hâizdir . Hükmü geçerli ise kesinleşmiş bulunan kararının kanun yararına bozulması bana ne faydası olacak. Bilgi verbilirmisiniz. Değerli görüşleriniz için peşinen teşekkürler.
trafik polisi tutanakla kavşakta kırmızı ışıkta geçti diye tutanak tutmuş. karara itiraz ettik olayla ilgili kamera görüntüsü yok.
hakim gerekçeli kararda 3 yargı içtihadını yazmış. belirtilen kararların 3 ünde de kamera görüntüsü var. o kamera görüntüsü ben değilim diye itirazları reddetmiş. ancak benim şikayetimde herhangi bir kamera görüntüsü yok. sunamadı emniyet.
hakim benim itirazıma red verdi. bu duruma nasıl itiraz edebilirim. kavşakta kameralar var. aracın kamera görüntüsü olsa geçtiğine dair tamam diyicem ama yok. bu durumda kanun yararına bozma nasıl olabilir?
Merhaba. Aracım ile yetkili servise gittim servis
firmasının çıkış kapısına geldiğimde aracım ile servisten çıkmak isterken gideceğim istikametdeki yolu farklı bir araç engellediği için yol istedim . hiç bir şekilde yol vermedi .1 metre aracını kaydırırsa geçebieceğimi söyledim aracından inerek hem fiziki hemde bıçakla bana saldırdı olayda tarafımdan sözlü ve fiziki anlamda bir müdahale söz konusu değil aracımdaki kamera ile olay görüntülerini dakika dakika şüpheye yer olmayacak şekilde sesli ve görüntülü olarak kaydettim ve bu kamera görüntüleri ile karakola gittim şikayetçi oldum daha sonra savcı iddianamesinde bu iki kişi tartışmıştır bir birlerini darp etmiştir şeklinde iddianame hazırladı olay görüntüleri şüpheye yer bırakmayacak sekilde sözlü ve fiziki bir tutum ve davranış içinde olmadığım açıkça görülüyor her iki elimde darp icin bir alet olmadığı görülüyor mahkemeye çıktık mahkemede ilk söz olarak
hakim bana soruyor sanki ben suçlu imişim gibi senin delilin varmı kamera kaydın varmı diye bende mahkemeye sundum dosyada var dedim mahkemede konustuğum kelime bu kadar hakim delil olarak sunduğum kamera kaydını incelemedi bana bir kelime daha söz Hakkı vermedi mahkeme sonunda bana ceza verdi şikayetçi oldugum kişinin cezasını erteledi en son söz soruldu hakime şikayetçi ve mağdur benim bana sanık olarak ceza veriyorsunuz dedim ve mahkeme sonucunda itiraz edilmemesi icin ilk duruşmada kesin hükmü ekledi zamanında yaptığım tüm itirazları red etti daha sonra bu hakim tahini çıktı mahkeme hakimi değişti yeni hakime kanun yararına bozma dilekçesi verdim kanun yararına bozmaya gönderdi iddia nameyi hazırlayan savcı ile görüştüm benim için hazırladığınız iddianame ile karşılaştığım olayın hiç bir alakası yok neden bu şekilde iddianame hazırladınız video kaydında açık ve net olarak tamamen suçsuz olduğum görünüyor dedim cevap olarak her yaptığımın doğru olduğunu iddia etmiyorum bir üst mahkemede hakkını ara dedi ama ilk hakim itirazlarımı red etti ve kesin olarak karar verildi dedi şimdi ben bu hakimi şikayet etmek istiyorum nasıl bir yol izlemem lazım lütfen yardımcı olursanız memnun olurum anayasa mahkemesine de gitse konu mutlaka hakkımı aramak istiyorum teşekkür ederim
merhaba,
taahhüdü ihlalinden kaynaklı dosyamıza 3 ay tazyik hapsi çıkmıştır. ancak açılan ayları ödediğimiz halde cezamız kaldırılmadı. karara itiraz ettik ve üst mahkeme tarafından borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir diye itirazın reddine kesin olarak karar verdi. bu konu ile ilgili kanun yararına bozma yapılabilir mi?