ADLİ PARA CEZASI 2019
Yaptık bir hata devlet baba bizi suçlu buldu. Hakim amca bize adli para cezası verdi vermesine de nedir bu adli para cezası anlat da dinleyelim diyen birileri var gibi duruyor sevgili okurlarım. Bu nedenle Bugün ki yazımızda konumuz adli para cezası…
Adli para cezası işlemiş olduğumuz bir suç sonrası hakim amcamızın bize vereceği ceza şeklidir. Canımı al paramı alma diyen bir insansanız, gerçekten acı veren bir ceza şekli olabilir….
Bu ceza 5 günden az 730 günden çok olmamak kaydıyla verilen para cezasıdır. Bu gün olayı sizin işlediğiniz suça göre değişkenlik gösterir..
2019 YILINDA 1 GÜNLÜK ADLİ PARA CEZASI NE KADAR ?
Bu durum da değişkenlik gösterir sayın okurum en az 20 TL en fazla 100 TL olabilir bu cezanın artması yada azalması sizin sosyal, ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak değişkenlik gösterir. Hakim sizinle ilgili kolluk kuvvetine sosyal ve ekonomik durum araştırması (İş, Aylık yada Yıllık gelir, çocuk sayısı, bakmakla hükümlü olduğu şahıs sayısı, üzerine taşınmaz mal olup olmadığı, gibi gibi uzar gider araştırma içeriği) yaptırır. Bu araştırma sonucuna göre adli para cezasının miktarını yukarda verdiğim hususlar doğrultusunda artırır yada azaltır.
ÖDENEN ADLİ PARA CEZALARI NEREYE AKTARILIYOR.
Adli para cezaları devlet hazinesinden başka bir yere aktarılmıyor. Bu nedenle Ödediğimiz adli para cezaları bizlere daha sonradan yol köprü okul olarak geri dönüyor
ADLİ PARA CEZASINI NE ZAMAN ÖDEMEYE BAŞLAYACAĞIM
Adli para cezasının ödemeye başlama tarihiniz adli para cezasının tam olarak onandığı tarih ile başlayacaktır. Bu durumu biraz açacak olursak tarafınıza mahkeme tarafından adli para cezası verilmesine onay verildi veya siz bu kararı temyize taşıdınız, temyiz kararı da adli para cezasını kesin olarak ödemenize karar kıldı. Bu durumda adli para cezamız kesinleşmiş oldu. Kesinleşen hüküm mahkeme katibi tarafından infaz savcılığına aktarılır. İnfaz savcılığı ise tarafınıza verilen adli para cezası için ödeme emri oluşturur ve size tebliğ eder. Ödeme emrini tebliğ ettiğiniz gün itibariyle adli para cezasını ödemeye başlayabilirsiniz
ADLİ PARA CEZASINI NASIL ÖDEYECEĞİM ?
Adli para cezasını üç türlü ödeme şansına sahibiz,
- Adli para cezasını 1 yıl içerisinde toplu olarak ödeme
- Adli para cezasını taksit taksit ödeme
- Kamuya yararlı bir işte çalışarak
Adli para cezasını 1 yıl içerisinde toplu olarak ödeme
Adli para cezasını durumunuz iyi ise 1 yıl içerisinde tamamını ödeme şansına sahipsiniz. Adli para cezası size tebliğ edildikten sonra 1 yıllık ödeme süreniz başlamış olur. Bu yıl içerisinde adli para cezasının tamamını ödeyerek devlete olan borcunuzu ödemiş olursunuz. Adli para cezasını 1 yıl içerisinde yada erken ödeme gibi durumlarda herhangi bir indirim yapılması söz konusu olmamaktadır. “Ya ben adli para cezasının tamamını ödeyecek gücüm vardı ama sonradan işler bozuldu” böyle bir durum herkesin başına gelebilir bu durumda Adli para cezasının ödeme emri size tebliğ edildikten sonra 30 gün içerisinde paranın en az üçte birini yatırmalısınız. Geriye kalan kısmı ise savcılık üzerinden taksitlendirme talebinde bulunarak adli para cezanızı taksitlendirebilirsiniz.
ADLİ PARA CEZASINI TAKSİTLE ÖDEME
Adli para cezasını ödeme şekilleri yukarda anlattığım şekillerde yapılmaktadır ancak bu yöntemler tamamen sizin sosyo ekonomik durumunuza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. “Ya kanun adam biz garibanız o kadar adli para cezasını bir anda ödeyecek durumumuz yok” diyenleriniz mutlaka vardır. Sevgili okurlarım tabi ki ekonomik durumunuz adli para cezasını bir anda ödemeye el vermiyorsa savcılığa taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Mahkeme kararında taksit ile ödeme kararı bulunuyorsa tarafınıza yapılacak ödeme emri tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde adli para cezanızın ilk taksitini ödemeniz gerekmektedir. Adli para cezanızın ödendiği ilk tarih itibariyle 30 gün arayla diğer taksitlerinizi ödeyebilirsiniz.
ADLİ PARA CEZASI EN FAZLA KAÇ TAKSİT YAPILIR ?
Adli para cezalarında taksit sayısı 4 den az olamadığı gibi taksit sayısı 2 yılı geçemez. En geç 2 yıl içerisinde bu cezayı ödemeniz gerekecek.
Adli para cezasını kamuya yararlı işte çalışarak ödemek
Adli para cezasını ödeyecek hiç durumunuz yoksa, adli para cezasını taksitlerini aksatıyorsanız. Cumhuriyet savcılarının kararı ile ödenmeyen adli para cezaları yerine kamuya yararlı bir işte çalışılmasına karar vermektedir. Bu ödeme yöntemini seçen okurlarımız Devlet kurumlarında çeşitli görevlendirmeler verilerek çalıştırılmakta ve ödemesi gereken adli para cezasını ödemiş olmaktadır. Sizin de adli para cezasını ödemeye ekonominiz el vermiyorsa kesinlikle kamuda çalışmayı düşünebilirsiniz.
ADLİ PARA CEZASI NEREYE ÖDENİR
Adli para cezanızı ödemek için tüm adliyelerde bulunan infaz savcılığına giderek savcılık kaleminden vergi dairesine hitaben yazılmış bir yazı almanız ve savcılığın belirttiği vergi dairesine giderek adli para cezasını ödeyebilirsiniz. Vergi dairesinde adli para cezanızı ödediğinize dair makbuzu mutlaka almalı ve savcılıkta bulunun infaz kalemine teslim etmeniz gerekmektedir.
[adinserter block=”1″]
ADLİ PARA CEZASINI ÖDEMEZSEM NE OLUR
“Adli Para Cezasını Ödemezsem hapise girermiyim” sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında, öncelikle adli para cezanızın taksitlerini ödeyemiyorsanız ilk aşamada savcılık ödenmeyen borç karşılığında sizden kamuda çalışmanızı isteyecektir. Kamu yararına çalışmaya karar vermeden önce anlatacaklarımı bilmenizde yarar var, kamuya yararlı işte 2 saatin karşılığı 1 gün olarak hesaplanır. Bir borçlu en az 2 saat en fazla 8 saat boyunca kamuya yararlı bir işte çalıştırılabilir.
Denetimli serbestlik tarafından oluşturulan çalışma proğramı kapsamında kamuya yararlı bir işte çalışmaya başladık ve borçlarımızı bu şekilde ödüyoruz. Bu şekilde bir sıkıtı yok ancak kamuya yararlı işte çalışırken aksaklık yaşanırsa işte bu defa sizi ceza evleri bekliyor olacak sevgili okurlarım. Adli para cezanızın ödenmeyen kısmı kadar hapis hayatı yaşayabilirsiniz. Şimdi aklınızın karıştıran bu sorunuzu özetlemek istersek ADLİ PARA CEZANIZIN TAKSİTLERİNİ ÖDEMEME DURUMUNDA KAMUDA YARARLI BİR İŞTE ÇALIŞARAK ÖDENMEYEN BORCUNUZU ÖDEYEBİLİRSİNİZ ANCAK KAMUDA YARARLI İŞTE ÇALIŞMAZSANIZ BU DURUMDA ADLİ PARA CEZANIZIN ÖDENMEYEN BORCU KARŞILIĞINDA HAPİS CEZASINA MAHKUM BIRAKILIRSINIZ.
ADLİ PARA CEZASI İSTEDİĞİM ZAMAN KAPATABİLİR MİYİM
Adli para cezanızı taksit günleriniz yada kamuya yararlı çalıştığınız günler dışında ödenmeyen miktarı ödeyerek istediğiniz zaman adli para cezanıza son verebilirsiniz. Bu tamamen sizin ekonomik durumunuza bağlı. Adli para cezasını taksitleri dışında ödenemez diye bir kural yoktur. Adli para cezası nedeniyle hapis yatan bir kişi, cezasının ödenmeyen kısmını ödemesi halinde özgürlüğüne kavuşabilir.
Belasız günler dileğiyle sağlıkla kalın
Merhaba ! Günlerden 02.05.2018 ! Su an 7 günlük izin hakkimi kulaniyorum. 30.000 tl para cezasi yüzünden acik ceza evinde yatmakdayim. Yeni uyum yasasi cikacakmis, kamu cezalarina taksitlendirme gelecekmis. Sorum sudur: kesinlemis para cezalarinda taksitlendirme imkanimiz varmi? 30 gündür yatiyorum yani 3000 tl borcumdan düsdü, geri kalan 27.000 tl yi yeni uygulamaya göre taksitlendirme imkanim varmi? Acil cevap verirseniz cok sevirim zira 6 gun sonra yine ceza evine tealim olcam. Saygilar efendim
Merhaba Alper bey değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sorunuza gelecek olursak C.Savcılığınca hükümlüye gönderilen ödeme emrinden itibaren 30 gün içinde başvurulmazsa, taksitlendirmeden yararlanılamaz. Bu nedenle kesinleşmiş adli para cezasının taksitlendirilmesi mümkün olmamaktadır. Geriye kalan 27.000 TL paranın ödenmesi durumunda ceza infaz edilmiş olacaktır.
Merhaba kolay gelsin, Bir sorum olacaktı izninizle
6102 TTK ya aykırılık nedeniyle adli para cezasına hükmedilen şirket ortağı adli para cezasını ödemediği zaman hangi yaptırımla karşılaşır? Hapis cezası hemen uygulanır mı?
Ayrıca 2018 yılında adli para cezasının günlük alt ve üst limitleri nedir? Teşekkürler Saygılar
Adli para cezami kamuda calisarak ödemek istiyorum. Nereye müracat etmeliyim.
Bu konu ile ilgili olarak bölgenizde bulunan Denetimli Serbestlik bürolarına danışmanızı öneririm.
Merhaba 2 banka hesabımda işlem yapamıyorum fakat 1 banka hesabımı kullanabiliyorum bahis sitesiyle alakalı olabilir diye düşünüyorum öyleyse bile ifade vermemi isterlerse itiraz etmelimiyim bana nasıl ulaşırlar ceza sicilime işlermi çok çaresiz ve mutsuzum lütfen bir yol gösterin